D'RAN en HOE!? | Mijn Buitengebied is een dag vol inspiratie voor een vitaal buitengebied in de Achterhoek. Het perspectief voor een vitaal erf- en buitengebied is voor iedereen anders, vraagt tegelijkertijd toch om een gemeenschappelijke aanpak.
De eerste editie van D'RAN en HOE | Mijn Buitengebied ligt inmiddels achter ons. Voor een impressie bekijk de aftermovie.
Het buitengebied in de Achterhoek staat voor enorme landelijke opgaves. En dat begint op de individuele erven van zowel agrarische ondernemers als de reeds gestopte agrariers en particulieren. Een vitaal buitengebied is de komende decennia de centrale opdracht vanuit meerdere invalshoeken. D'RAN en HOE!? | Mijn Buitengebied biedt een dag waarop alle uitdagingen volledig worden belicht.
D'RAN en HOE!? is voor alle belanghebbenden in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. D'RAN en HOE!? is een initiatief van Ruimtevitaal-regisseurs en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.
D'RAN en HOE!? | Mijn buitengebied is bedoeld verschillende doelgroepen uit de publieke en de private sector. Er is een apart programma voor vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen, provincie en diverse ministeries (landbouw, JenV, Economische Zaken). En een apart programma voor ondernemers en bewoners uit het buitengebied.
Het programma bestaat uit plenaire sessies, diverse workshops en een infomarkt waar je o.a. in gesprek kunt gaan met vertegenwoordigers van de gemeenten.
RUIMTEVITAAL VERZORGDE, TIJDENS DE EERSTE EDITIE, DE VOLGENDE WORKSHOPS:
Voor vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen, provincie en diverse ministeries, verzorgde Ruimtevitaal de workshop:
Van ‘remmers naar beweging’ bij 85% van de erfeigenaren in het buitengebied.
85% van de erfeigenaren in het buitengebied is geen agrarisch ondernemer (meer) en heeft géén stikstofprobleem. Ze zoeken allemaal wél naar oplossingen en perspectief voor óf hun asbestdaken óf hun voormalige (leegstaande) agrarische gebouwen óf een andere functie/bestemming óf meer groene energie óf meer biodiversiteit óf een extra woning op het erf. Vaak is het een combinatie van genoemde items, wat het voor hen al snel ingewikkeld maakt om in actie te komen.
Wat zijn die ‘remmers’ en op welke wijze kunnen we samen de erfeigenaren “in beweging krijgen”, stimuleren en ondersteunen om een start te maken met de gewenste erftransitie ?
Voor ondernemers en bewoners uit het buitengebied, verzorgde Ruimtevitaal de workshop:
“Er kan toch vaak meer op uw erf dan u denkt!’
Veel erfeigenaren in het buitengebied zoeken naar oplossingen en perspectief voor óf hun asbestdaken óf hun voormalige (leegstaande) agrarische gebouwen óf een andere functie/bestemming óf meer groene energie óf meer biodiversiteit óf een extra woning op het erf. Vaak is het een combinatie van genoemde items, wat het al snel ingewikkeld maakt om alle mogelijkheden, verplichtingen en benodigde acties te overzien.
Anton Legeland schetste de mogelijkheden, aandachtspunten en openingen bij de Achterhoekse gemeenten om uw eigen plannen beter te kunnen realiseren.
Meer informatie volgt z.s.m.